Het Westen heeft Rusland het afgelopen jaar flink wat economische sancties opgelegd als vergelding voor de oorlog in Oekraïne. Toch heeft het land er in deze periode 22 nieuwe miljardairs bijgekregen, zo blijkt uit de afgelopen week gepubliceerde World’s Billionaires List van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Rusland telt nu 105 miljardairs. Een jaar geleden waren dat er 83. Het aantal Russische miljardairs is nog wel lager dan in 2021, toen er 117 miljardairs in Moskou en omstreken leefden, aldus Forbes. Toch is de stijging van het aantal miljardairs van 2022 op 2023 opmerkelijk.

Dit jaar zijn Russische miljardairs samen goed voor omgerekend 432 miljard euro. Dat is 140 miljard euro meer dan een jaar eerder, maar 97 miljard euro minder dan in 2021.

Lees je de Russische editie van Forbes, dan komen er enigszins afwijkende getallen naar boven. Volgens deze tak van het zakenblad telt Rusland dit jaar 110 miljardairs. Die zouden een gezamenlijk vermogen hebben van omgerekend 460 miljard euro.

In de lokale uitgave staan een aantal miljardairs vermeld als Russische ingezetene, terwijl dat in de internationale editie anders wordt gezien. Zo beschouwt Forbes Russia Pavel Doerov, de oprichter van berichtendienst Telegram, en de broers Dmitri en Igor Boechman, de oprichters van online gamingbedrijf Playrix, als inwoners van Rusland.

De Amerikaanse editie van Forbes vermeldt Doerov als een burger van de Verenigde Arabische Emiraten. De broertjes Boechman zouden in Israël wonen.

Prijsstijging grondstoffen beschermt Russische miljardairs tegen sancties

De rijkste persoon in Rusland is momenteel Andrej Melnitsjenko. De kunstmest- en steenkolenmagnaat zag zijn vermogen afgelopen jaar stijgen van omgerekend 11 miljard euro naar 25 miljard euro. Dat komt met name door de gestegen prijzen van grondstoffen, waar zijn kunstmest- en steelkoolbedrijven van profiteren.

Ook andere miljardairs zagen hun vermogen toenemen door de prijsstijging van grondstoffen. Zo kreeg staalmagnaat Aleksej Mordasjov er omgerekend 7 miljard euro bij. Dit ondanks Amerikaanse, Europese en Britse sancties jegens de miljardair.

Volgens sanctieadvocaat Viktor Winkler hebben veel Russische miljardairs hun bezittingen snel weten veilig te stellen in reactie op de sancties, zo zegt hij tegen Forbes.  

Toch heeft niet iedereen het er goed vanaf gebracht. Zo zag de Russische zakenman Pjotr Aven, de baas van de Russische Alfa-Bank, zijn vermogen sinds 2021 met omgerekend een miljard euro afnemen.

LEES OOK: Rusland gaat terug in de tijd en leunt steeds meer op wapens uit de Koude Oorlog, volgens westerse militaire experts